Rubinens utdanningsstrategi

Les mer om Rubinens utdanningsstrategi her. Vi legger ut artikler fortløpende etter at de er publisert til ungdommene på Discord

Hva gjør jeg videre etter videregående?

Håper du valgte en retning på videregående som føltes grei for deg? Hva tenker du nå da? Er det tid for å jobbe litt? Eller vil du gå videre med mer utdanning? Fortsetter du i samme sporet, eller endrer du retning?

De fleste høyere utdanninger har søknadsfrist 15/4, så det er på tide å søke nå! Husk at du fremdeles ikke gjør et valg som trenger å være det du vil gjøre resten av livet. Ja, valget er viktig, men du kan fortsatt endre kurs seinere om du vil det. Det som i alle fall er sikkert, er at om du ikke søker, så kommer du heller ikke inn på skole neste år. Så søk heller, og finn ut fram mot august hva som er riktig for deg. Om du får plass, og heller vil ta et friår/jobbe litt, så takker du bare nei.

Lykke til!

Hva skal jeg velge da? Publisert 19/2

Har du fått tenkt deg om hva du liker å drive med? Er du en teoretisk type som liker ungdomsskolen godt, og gjerne vil fortsette i det sporet? Da kan studieforberedende retning være noe for deg. Om du har lyst til å slenge på noen ekstra-fag, så kan du det også. Idrett, kunst, design og arkitektur, medier og kommunikasjon, musikk, dans og drama, eller tar du det på engelsk til og med med IB? Det blir noen ekstra timer i uka ved å velge fra disse programmene, men man kan fint velge ren studiespesialisering også.

Om du er av de som synes ungdomsskolen er tung, kjedelig og er lei av teori, så er det kanskje lurt å tenke på noe yrkesfaglig? Litt mer praktisk rettet, og velger du noe du interesserer deg for kan teorien være mye mer overkommelig. Det er helt utrolig mange fagbrev man kan ta – men det 

starter med ti programmer det første året. Er du praktisk anlagt, liker å lage ting, eller har du en kunstnerspire i magen? Er du en omsorgsperson, eller er utvikling innen IT og medier noe du brenner for? Eller er du glad i å utforske steder, kulturer, eller smaker? Er du serviceinnstilt og liker å hjelpe folk? Fra bygg- og anleggsteknikk til frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign er det et stort spenn, men mellom der finner man håndverk, design og produktutvikling, restaurant og matfag, teknologi og industrifag. Er det mer dyr og mennesker du liker? Fra naturbruk, salg, service og reiseliv eller helse- og oppvekstfag finner du kanskje din retning? Eller er det elektro og datateknologi eller informasjonsteknologi og medieproduksjon som trekker oppmerksomheten din? Klikk deg gjerne inn på de ulike programmene på www.vilbli.no

Om du ikke finner ut akkurat hva du vil velge som fagbrev, så finner du kanskje en retning som interesserer deg? Eller en retning som virker mindre kjedelig enn de andre, om du virkelig har blitt litt skolelei. Men du – husk at det ofte blir mye morsommere med skole når man har valgt selv hva man vil, når man får bytta miljø, og når lærerne kanskje ikke behandler deg som en liten kid hele tiden? Søk i alle fall, så angrer du ikke på at du lot det være. Og du – lykke til med siste innspurt på ungdomsskolen! Vi heier på deg!

Hva vil du bli når du blir stor? Publisert 7/2

Brannmann! Politi! Prinsesse! Superhelt! Det svarte du kanskje de første gangene du ble spurt? Men hva kjenner du på nå? Hva gir deg glede og energi, og gjør at du har lyst til å lære mer? Når du klarer å kjenne hva DET er, så er du antakelig på rett spor. 

Visste du at når hjernen din jobber med å lære seg noe, så lages det en masse nye nervekoblinger? Jo flere utfordringer du gir hjernen din, jo flere koblinger lager den – og jo flinkere blir den til å lage enda flere. Og med den hjernen sitter du og blir smartere og smartere. Det er som å trene en muskel. Den blir sterkere ved bruk og trening. Hvordan henger dette sammen med utdanning? Jo, egentlig er det ikke sååååå farlig hva du lærer, bare du lærer. Du blir smartere og lærer lettere. Enten du velger studieforberedende eller yrkesfag, kan du ta de aller fleste høgskoleutdanninger. Studieforberedende linjer forbereder deg på videre studier, mens yrkesfag gir deg fagbrev etter to år på skole og to år som lærling. Og du tar et fagbrev med påbygg – så da kan du gjøre noe du synes er GØY, lære og bli smartere, og bli det du vil! Så kjenn etter – og sjekk gjerne ut vilbli.no for å se alle de mulighetene som finnes.

Det viktige valget! Publisert 2/2-24

Vet du at utdanning øker sjansene dine til å få det bedre senere i livet? Det virker inn på fysisk og psykisk helse, økonomi og sosialt liv. Voksne maser om at man må gå på skolen – og de har faktisk et godt poeng. Fortvil ikke om du kjenner at motivasjonen er lav, eller om du sliter med å gå på skolen. Det finnes hjelp og støtte. Snakk med en voksen du synes forstår deg, eller ta kontakt med noen i staben her på Rubinen. Men uansett om du digger eller hater skole, eller er et sted mellom der, så kikk litt videre her.

 

Fredag 1. mars er det søknadsfrist for videregående skoler, ordinært opptak. Pass på at du søker i god tid før fristen, så du ikke glemmer det! Du trenger å logge deg inn på vigo.no – om du ikke fått innlogging må du snakke med rådgiver på skolen din. Videregående utdanning er det første du velger selv. Det er godt for de aller fleste etter ti år med «tvungen» skole. Og når man har blitt 15 år, har man faktisk rett til å velge helt selv. Foreldre eller andre kan ikke velge for deg lenger. For noen virker valg av videregående skole som et voldsomt stort og alt for viktig valg å ta når man er 15-16 år. Da er det godt å tenke på at det er mulig å ombestemme seg underveis i livet! Kjenn etter hva du brenner for, hva du interesserer deg for, hva du har lyst til. Så velger du i den retningen! Om du finner ut at du vil ta en annen retning senere i livet, så gjør du det!

Mandag 15. april er søknadsfristen for de aller fleste høgskoler, mens folkehøgskoler oftest ikke har en søknadsfrist. De tar inn elever så lenge det er ledige plasser. Men om man ønsker seg en spesiell linje eller populær skole, så bør man ikke vente for lenge! Vet du ikke hva du vil? Jobbe eller gå mer skole? Legg i alle fall inn en søknad, så har du muligheten til å velge skole om du kommer inn på noe du synes er interessant! Og om du da heller vil jobbe – så takker du nei. Om du ikke søker, har du ikke lenger det valget når høsten kommer. Søknadsportalen for samordna opptak åpnet i går, 1. februar, så du kan begynne å søke allerede nå!

Og du? Lykke til!

Skroll til toppen